SQUASH

Squash is een racketsport die door twee personen in een gesloten ruimte gespeeld wordt en er is geen net dat beide spelers van elkaar scheidt. Het speelveld bestaat voor beiden uit de gehele vloer, voormuur, zijmuren en achterwand, maar wordt begrensd door de bovenste rode lijnen op voormuur en zijmuren en de onderste rode lijn op de voormuur.

SPEL

Na de service hebben de lijnen op de vloer en de middelste rode lijn op de voormuur geen betekenis of functie meer.

In de rally mag de bal steeds 1 keer de grond raken voordat hij moet worden teruggeslagen. De bal moet dan, al dan niet via de zijmuren/achterwand, de voorwand raken tussen de onderste (tin) en bovenste rode lijn, zonder eerst de grond nog eens te raken. De bal mag de uitlijnen niet raken.

PUNTENTELLING

De puntentelling gaat volgens het point-a-rally (PAR) systeem. Elke rally (slagenwisseling) eindigt met een punt, ongeacht of de serveerder of de ontvanger het punt maakt. Wie het eerst 11 punten scoort wint de game en wie het eerst drie games wint (best-of-5), wint de wedstrijd. Bij de stand van 10-10 wordt doorgespeeld totdat er een verschil is van 2 punten.

VEILIGHEID, LET en STROKE

In verband met de veiligheid mag de bal nooit worden geslagen als het racket in de slagbeweging de tegenstander zou kunnen raken.

Wanneer de speler die aan de beurt is niet bij de bal kan omdat de tegenstander in de weg staat, wordt er een LET of een STROKE gegeven. Wil je meer (basis-)regels doorlezen voordat je gaat squashen? Download dan hier het spelregelboekje of vraag om deze folder bij ons aan de balie!

Wij raden spelers aan om met een veiligheidsbril te spelen.

VARIANT / DUBBEL

Squash kan ook met 2 teams van 2 spelers worden gespeeld. Dit dubbelspel kent twee varianten/tactieken:
- per team dekt een speler de linker helft van de baan, de andere speler de rechter helft
- per team dekt een speler de voorste helft van de baan, de andere speler de achterste helft

Enkele significante verschillen met het enkelspel
- een game wordt altijd gewonnen met 11 punten (geen 2 punten verschil)
- wie twee games wint (best-of-3), wint de wedstrijd
- er worden geen strokes gegeven
- service-volgorde (A1, B1, A2, B2)
- veiligheidsbril is verplicht